Nie żyją pszczoły w Świepieniu w siedzibie fundacji.

Bez niepotrzebnego wstępu ze łzami w oczach prezentujemy fakty, które zdążyliśmy do dnia dzisiejszego ustalić.

• Świepień zasiedlony latem 2020r.
  • Ostatnio widziane latające szczęśliwe pszczoły 13.05.2021r.
  • Ustalono, iż żyjących wcześniej w tym samym siedlisku szerszeni nie wyganiano ogniem i nikt wcześniej nie podpalał wlotu przed 13.05.2021 roku, co widoczne jest na nagraniu, oraz zrzucie ekranu.
  • Ustalono, iż miało miejsce ognisko w pobliżu Świepienia dnia 16.05.2021r.
  • Zauważyliśmy brak pszczół oraz ślady wskazujące na podpalenie dnia 24.05.2021r.
  • Niezwłocznie wykonaliśmy dokumentację fotograficzną oraz dokumentację wideo kilka dni później, którą poddajemy Państwa ocenie.
  • Zarejestrowaliśmy nowe życie w Świepieniu. Czy ono również będzie dla kogoś uciążliwe?

Ostatnie nagranie żywych, szczęśliwych pszczół dnia 13.05.2021r.

Zrzut ekranu powyższego nagrania, „oka” przed podpaleniem

Dokumentacja fotograficzna spalonego „oka” (wlotu pszczół w pniu)

Dokumentacja wideo wnętrza Świepienia z niespodzianką. Czy ona również przeżyje?

Siedziba fundacji niewątpliwie posiada drzemiący potencjał, który zamierzaliśmy wykorzystać wdrażając pilotażowe projekty ochrony zapylaczy, zaprosić prasę i pochwalić się naszymi wspólnymi (z darczyńcami) dokonaniami. Wierzyliśmy, iż samoczynne zasiedlenie starej jabłoni jest znakiem, jest darem z Nieba za podjęte działania na rzecz ochrony zapylaczy. Stało się inaczej. Utracono niełatwy do odnalezienia cenny przyrodniczo obiekt z żywymi pszczołami oraz utracono śmiałość podejmowania decyzji na terenie niebędącym własnością prawną fundacji.

Czy nadal inwestować w tę lokalizację swoje Serce, czas i pieniądze skoro tyle niepewności zagościło wokół niego? Zdecydowaliśmy, iż pora na zmiany. Wierzymy, że Natura da nam odpowiedź. Kiedy powrócą pszczoły do Świepienia, wrócimy i my. Dokończymy jeszcze rozpoczęte nowe projekty i ruszamy w poszukiwaniu „Nowej Ziemi”, nowego miejsca, w które zainwestujemy nasze Serce, czas i pieniądze.

Intuicjo… prowadź – do nowego Świepienia!

Jak skutecznie rozwiązać ten problem?

Mamy opracowane skuteczne narzędzia rozwiązujące ten problem w skali kraju do wdrożenia niemal natychmiast! Brakuje nam jedynie gotówki, ponieważ wymaga to zlecenia kilku przedsięwzięć.

Możesz nam pomagać skutecznie przeciwdziałać podobnym incydentom.

Zróbmy to w końcu!